Een Ladies Night voor de dames van Lenculenhof door de dames van JCI De Landen van Overmaze

Golden Girls

 

Kamer: JCI Landen van Overmaze

Datum: 22-05-2019

Doelstelling: Impact project

Doelgroep: Ouderen

Omvang: Lokale Kamer-activiteit

Projectomschrijving

Bij JCI de Landen van Overmaze waren we op zoek naar een project waarbij we lokale impact konden maken, door onze handjes uit de mouwen te steken. En hoe gezellig, levendig en bourgondische Maastricht ook is; uit cijfers van de GGD blijkt dat eenzaamheid in Zuid-Limburg onder de hoogste van Nederland geschaard kan worden. Een groot probleem, want structurele eenzaamheid kan leiden tot gezondheidsschade (slapeloosheid, stress, obesitas, hart- en vaatziekten en uiteindelijk vroegtijdig overlijden). Eenzaamheid onder ouderen is een groot onderdeel van deze problematiek, en dan met name onder bejaarde vrouwen; de man overlijdt vaak eerder en de vrouwen vereenzamen wanneer zij weduwe worden.

Aangezien wij een dameskamer zijn, is dit een doelgroep die uitermate bij ons past, en die ons aanspreekt. Daarom hebben wij verschillende bejaardentehuizen in Maastricht benaderd voor een activiteit met ouderen. Uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen om bij een wat groter tehuis in het centrum van de stad, de 'Lenculenhof', een ware Ladies Night te organiseren.

Uiteindelijk hebben we de dames na het avondeten drie activiteiten aangeboden, waartussen gerouleerd kon worden: plantjes poten in 'antieke' kopjes met schoteltje, taartjes versieren (en natuurlijk opeten!) en nagels lakken in combinatie met handverzorging.

Hoewel de dames in het begin wat ongemakkelijkheid toonden, ze wisten immers niet wat er die avond ging gebeuren en daarbij werd van hun dagelijkse stramien afgeweken, zijn alle dames ontdooid gedurende de activiteit. En dat sommigen wellicht wel vier gebakjes hebben gegeten, heeft de pret niet mogen drukken. Diegenen die eigenlijk op hun kamer wilden blijven zitten, waren uiteindelijk degenen die het langste bleven napraten. Iedereen ging rond een uur of 21 op en top verzorgd weer naar haar kamer, met een vetplantje als blijvende herinnering. En met de kamer hebben we besloten dat dit zo leuk was om te doen, dat we zeker blijven terugkomen bij de Lenculenhof.

 

"Plantjes poten in 'antieke' kopjes met schoteltje, taartjes versieren (en natuurlijk opeten!) en nagels lakken in combinatie met handverzorging"

Impact

Met dit project hebben we geholpen in de strijd tegen eenzaamheid van bejaarde dames door hen bij elkaar te brengen (anders hadden ze maar alleen op hun kamer gezeten), hen een luisterend oor te bieden, en vooral door echt even tijd voor ze te maken. Doordat we met een grote groep dames (ongeveer 15) vanuit de kamer waren, hebben we dit ook echt kunnen realiseren. Maar daarnaast hebben we met deze activiteit onverwacht ook onszelf inzicht gegeven in deze problematiek, en ons een spiegel voorgehouden over het contact met bejaarden in onze eigen (familiaire) omgeving.

De impact zal worden vergroot doordat we hier een terugkerende activiteit van zullen maken.

Foto impressie

Resultaat

  1. Bijdrage geleverd aan de strijd tegen eenzaamheid van oudere dames in Maastricht.
  2. Ogen geopend voor de problematiek rondom eenzaamheid voor de leden van onze kamer.
  3. Meerjarenproject gestart om blijvend lokale impact te leveren.
  4. Een fantastisch leuke en gezellige avond gehad met ±50 dames!

Partnerships

Georganiseerd door:

We zijn een enthousiaste groep jonge ondernemende mensen die met beide benen in de maatschappij staan. We motiveren, prikkelen en enthousiasmeren elkaar om onszelf en onze omgeving beter te maken. Samen organiseren we met veel plezier, verrassende projecten met een positieve impact voor Amsterdam, Amstelveen e.o. Wij zijn onderdeel van het wereldwijde netwerk van Junior Chamber International en één van de lokale verenigingen, die wij Kamers noemen, van JCI Nederland.

Bekijk Kamerwebsite