Een uniek cultureel evenement met het thema ‘een ander perspectief'

Haarlemse Cultuur Nacht

   

Kamer: JCI Kennemerland

Datum: 08-09-2018

Doelstelling: Impact project, Een (inter)nationaal evenement of sociale, fun of netwerkactiviteit

Doelgroep: JCI-leden, Young professionals (potentials), Ouderen, Jongeren & Kinderen, Anders: Haarlem en omgeving

Omvang: Lokale Kamer-activiteit

Projectomschrijving

JCI Kennemerland organiseerde op zaterdag 8 september 2018 een uniek cultureel evenement met het thema ‘een ander perspectief’. 

In één nacht ontdekken wat Haarlem aan kunst en cultuur te bieden heeft? Dat doe je natuurlijk tijdens de Haarlemse Cultuurnacht! Op zaterdagavond 8 september opende componist Merlijn Twaalfhoven op de Grote Markt de eerste editie van de Haarlemse Cultuurnacht.

Staat daar een trompettist op de Sint Bavo? Hoor ik hoorns vanaf het balkon van het stadhuis? Je doet even je ogen dicht want je hoort vanuit allerlei kanten prachtige muziek. Blaasmusici en slagwerkers maken vanuit ramen en balkons een unieke en spectaculaire compositie. Of je nu stil staat of rond loopt, je ervaart een poëtisch en dromerig muziekstuk waarin melodieën, flarden van akkoorden en ritmes verweven zijn tot één geheel.

Na deze bijzondere opening van de cultuurnacht zijn er diverse cultuurpaden die de musea en culturele locaties met elkaar verbinden. Met cultuur, muziek, dans en meer! De deelnemende locaties waar we met artiesten en kunstenaars iets bijzonders aan toevoegen zijn o.a. het Dolhuys, Frans Hals, de Philharmonie, St. Bavokerk, Teylers, de Vishal en de Toneelschuur. De afterparty is in het Patronaat.

Vrijwilligersproject
De Haarlemse Cultuurnacht wordt georganiseerd door netwerkorganisatie JCI Kennemerland die zich vrijwillig inzetten om de Haarlemse Cultuurnacht te organiseren. Het concept van een museumnacht is een begrip in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden en Breda. Maar Haarlem ontbrak in dit lijstje. Terwijl er ontzettend veel cultureel aanbod is. Zo heeft Haarlem het oudste museum van Nederland: Teylers. 

De droom om meer jongeren via een ander perspectief kennis te laten maken met het culturele aanbod van Haarlem is een belangrijke drijfveer voor dit project”, aldus Tessel van Os, Creatief Directeur van de Haarlemse Cultuurnacht. We zijn trots dat we partijen zoals het Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting J.C. Ruigrok, de Gemeente Haarlem en diverse lokale ondernemingen tot onze partners mogen rekenen. Zij helpen ons om deze droom te realiseren.

"Je doet even je ogen dicht want je hoort vanuit allerlei kanten prachtige muziek"

Impact

Een avond vol bijzondere ervaringen. Met ruim 1500 toeschouwers tijdens de zeer exclusieve openingsact op de Grote Markt was het al een unieke start. De ruim 1000 deelnemers die een kaartje gekocht hadden konden vervolgens het culturele nachtleven van Haarlem ontdekken.

Daarbij hebben we 12 creatieve top locaties verbonden op een avond. Er is een professioneel evenement neergezet en hiervoor is een website en geheel eigen identiteit ontwikkeld. Met een totale begroting van ruim 75.000 euro, waarmee we quitte hebben gespeeld, zijn enorm tevreden. Er is sinds lange tijd met JCI Kennemerland een groot evenement neergezet. Daarnaast zijn door twee scholen (InHolland en het Nova college) studieprojecten aangeboden voor studiepunten en een vergoeding.

De Cultuurnacht en JCI hebben heel veel media aandacht gegenereerd. Vele kranten, media en sites hebben het evenement gepromoot en er was veel pers op de avond zelf aanwezig. JCI heeft van zich laten horen.

Foto impressie

Resultaat

  1. Meer dan 1500 bezoekers tijdens de openingsact op de Groote Markt
  2. Ruim 1000 deelnemers aan de Haarlemse Cultuurnacht
  3. Een totaal media bereik van meer dan 25.000 mensen
  4. Daarbij hebben we 12 creatieve top locaties en een heleboel sponsoren en partners verbonden op een avond. Er is een professioneel evenement neergezet met een website eigen identiteit en een totale begroting van 75.000 euro.
  5. Ook hebben we veel ontwikkelingskansen voor onze leden weten te realiseren en hebben we veel geleerd in de samenwerking met elkaar. Iedereen bracht een stukje van de puzzel in en samen hebben we uit elkaar en de cultuurnacht gehaald. Het blijft bijzonder wat uit vrije wil en persoonlijke ambitie georganiseerd kan worden.
  6. De Cultuurnacht is een kamerbreed project geweest. Van iets kleins tot zeer veel uren. De combinatie met ons twinning evenement zorgde voor een bruisend JCI weekend!

Partnerships

Financiële Partners: Gemeente Haarlem, JC Ruigrokfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds

Culturele Instellingen: Cultuurfestival Haarlem, Haarlem Marketing, Philharmonie, Frans Halsmuseum, Teylers Museum, Toneelschuur, Bavo-kerk, Museum Haarlem, Patronaat, Vishal, Dolhuys, KZOD de Waag.

             

Georganiseerd door:

We zijn een enthousiaste groep jonge ondernemende mensen die met beide benen in de maatschappij staan. We motiveren, prikkelen en enthousiasmeren elkaar om onszelf en onze omgeving beter te maken. Samen organiseren we met veel plezier, verrassende projecten met een positieve impact voor Haarlem. Wij zijn onderdeel van het wereldwijde netwerk van Junior Chamber International en één van de lokale verenigingen, die wij Kamers noemen, van JCI Nederland.

Bekijk Kamerwebsite