Cva JCI Nederland vanuit studio in Tilburg 1.jpg

JCI NGO Accelerator

JCI NGO Accelerator

 

Kamer: JCI Amsterdam

Datum: 18-05-2019

Doelstelling: Impact project

Doelgroep: Anders: Medewerkers van Respect Education Foundation en medewerkers Burennetwerk

Omvang: Lokale Kamer-activiteit

Projectomschrijving

JCI Amsterdam organiseert sinds 2019 het JCI NGO Acceleratorprogramma. Het doel van het programma is om NGO’s, non-governmental organizations, te helpen hun activiteiten - gericht op het maken van impact - op duurzame wijze te vergroten. De kennis en expertise van de verschillende leden van de Amsterdamse Kamer worden volgens de vraag van de organisatie op maat geselecteerd, gecombineerd en optimaal ingezet. 

Het doel is om de impact van de organisaties te verdubbelen. Dit kan op diverse manieren worden bereikt, bijvoorbeeld door een volgend niveau van IT-processen, communicatiecampagnes, de manier van fondsenwerving of de inrichting van vrijwilligersprogramma’s. Door het gezamenlijk doorlopen van het programma ontstaat meer opwaartse potentie. Organisaties die in aanmerkingen komen, zetten zich in op het gebied van onderwijs, eenzaamheid, armoede, klimaat, energie of ongelijkheid, kortom voor één van de Sustainable Development Goals. 

Het JCI NGO Acceleratorprogramma duurt drie maanden en bestaat uit vier stappen. De eerste stap is het verkennen van de uitdagingen. De tweede stap is het verdiepen van die uitdagingen. De derde stap is het ontwerpen van een oplossing en de vierde stap is het opzetten en/of de uitvoering van een experiment. Gedurende de stappen wordt toegewerkt naar die ene stip op de horizon. Die stip is voor elke organisatie anders, maar betekent altijd dat er op duurzame wijze meer impact wordt gerealiseerd.

Inmiddels zijn er al twee Acceleratorprojecten succesvol afgerond met de Respect Education Foundation en Burennetwerk Amsterdam. Het is leuk om te zien dat ieder lid zijn of haar persoonlijke expertise kan inzetten. Hierdoor ontstond er tijdens de sessies met beide bedrijven enorm veel energie. Als kamer kan je met dit JCI NGO Acceleratorprogramma impact realiseren op de SDG’s en het is bovendien digitaal te organiseren.

De Respect Education Foundation is een succesvolle NGO. Om verder te kunnen groeien was er een hulpvraag om hun interne operatie beter te stroomlijnen. Na een aantal sessies met JCI-leden en na het inzetten van ons netwerk was er op 18 mei een hackathon. 
Tijdens deze 12 uur durende sessie werd door de kennis te bundelen en concreet te maken een gratis Salesforce omgeving ingericht die de Respect Education Foundation de komende jaren kan gebruiken voor hun operatie. Ook werd aangekondigd dat een langdurig support contract met NextView is afgesloten en werd gratis een administrator training aan een van de medewerkers aangeboden. Alles gericht op zelfstandig verder kunnen groeien.

In de maanden mei, juni en juli van dit jaar is het traject met Burennetwerk doorlopen. Burennetwerk klopte aan bij JCI met een aantal uitdagingen, waaronder hoe ze het aantal matches konden verhogen. Door middel van een quick scan zijn de kansen in kaart gebracht en heeft JCI Amsterdam een aantal concrete producten aangedragen zoals belscripts, waarmee ze het matchingsproces efficiënter en effectiever konden inrichten. Er lagen ook kansen op het gebied van teameffectiviteit. Het Burennetwerk ontving dan ook een tegoedbon voor een training organisatie-effectiviteit, aangeboden door Cris Zomerdijk, partner van Holland Consulting Group en lid van JCI Amsterdam. 

 

"NextView heeft de hackathon gefaciliteerd in hun Design Thinking Centre en heeft een langdurig partnership aangekondigd met de Respect Education Foundation"

Impact

De Respect Education Foundation heeft door dit event een stevige basis voor hun dagelijkse operatie en een lange termijn ondersteuning om operationeel verder te optimaliseren. 
Burennetwerk heeft praktische tips gekregen om het matchingsproces efficiënter en effectiever in te richten. Er lagen ook kansen voor het verbeteren van teameffectiviteit. Hiervoor kregen ze een tegoedbon voor een training organisatie-effectiviteit. 

Foto impressie

Resultaat

  1. Nieuw NGO accelerator concept voor onze Kamer.
  2. Stevige operationele basis voor Respect Education Foundation.
  3. Nieuwe kansen voor Burennetwerk bepaald waar zij mee aan de slag zijn gegaan. 
  4. Enthousiaste potentiële nieuwe JCI-leden.

In de media

Georganiseerd door:

We zijn een enthousiaste groep jonge ondernemende mensen die met beide benen in de maatschappij staan. We motiveren, prikkelen en enthousiasmeren elkaar om onszelf en onze omgeving beter te maken. Samen organiseren we met veel plezier, verrassende projecten met een positieve impact voor Amsterdam, Amstelveen e.o. Wij zijn onderdeel van het wereldwijde netwerk van Junior Chamber International en één van de lokale verenigingen, die wij Kamers noemen, van JCI Nederland.

Bekijk Kamerwebsite

Ook in de carrousel?

Wil je met jullie project of jouw ervaring over een project/activiteit ook in bovenstaande carrousel komen? Klik dan op de button, vul het formulier in en wij plaatsen het zo snel mogelijk er op!

Een project indienen