CVA 2020- JCI KENNEMERLAND-4544 - JCI Nederland.jpg

NCD is onze partner van de maand. Extra reden om eens meer over ze te weten te komen. Wij spraken met Paul Geraeds (voorzitter) en Karlijn L’Ortye (directeur) over hun missie en onze samenwerking.

Wie zijn jullie?

Karlijn begint met volgens haar het allerleukste: “Ik ben oud JCI-lid! Van 2005 tot en met 2017 was ik lid van JCI Noord-West Veluwe. Ik woon in Harderwijk, heb twee zoons van 6 en 9 en ben ondernemer in hart en nieren. Op mijn 22e startte ik met mijn eigen bedrijf in de PA-business, dat was ook het moment dat ik lid werd bij JCI. Later, eigenlijk vlak voor de crisis, heb ik dit omgezet in een trainingsbureau samen met een compagnon. Het was een mooie tijd, waarin ik veel meegemaakt heb en waar ik vooral veel ondernemerschap in kwijt heb gekund. Toen ik kinderen kreeg, werd de werk-privébalans wel even anders. In 2016 ben ik gestopt met mijn bedrijf, daarna ben ik wat meer gaan freewheelen door onder andere bedrijven op interimbasis te helpen, waaronder ook NCD.”

Paul is sinds zes maanden voorzitter van NCD. “Relatief fris net als Karlijn. Mijn achtergrond zit in hospitality, ik heb onder andere twintig jaar voor Center Parcs gewerkt. Daar was mijn laatste functie commercieel directeur voor Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Daarnaast heb ik in mijn non-profit tijd nog twee jaar voor Missing Chapter gewerkt en heb ik met een vriend een boek mogen schrijven over de verbinding tussen purpose en cultuur. Nu ben ik – naast voorzitter van NCD – toezichthouder bij het Nederlands Bureau voor Toerisme als vice-voorzitter en ben ik onafhankelijk adviseur. Ook ik heb twee zoons, van 20 en 22 jaar.”

Karlijn vertelt: “Vorig jaar was het moment daar dat mijn voorganger wegging. Toen kwam de vraag of ik het wilde overnemen. In eerste instantie dacht ik: ‘Nee, volgens mij ben ik ondernemer en moet ik andere dingen doen.’ Maar toen de coronacrisis kwam dacht ik: ‘Ja, nu is het wel écht het moment om het anders te gaan doen en een frisse wind te laten waaien.’ Ik kreeg het vertrouwen van het bestuur en vanaf toen ging het eigenlijk allemaal heel snel. Ik hoorde op donderdag dat ik het werd en op maandag zat ik al op kantoor. Na in een periode van twee maanden in te zijn gewerkt, ben ik sinds september officieel in functie. Daarnaast ben ik nog steeds aan het ondernemen, ik heb een team om mij heen die nu opdrachten voor mijn opdrachtgevers uitvoert. Een dag in de week houd ik me met mijn bedrijf bezig en de rest van de tijd werk ik voor NCD. Samen met Paul – ook nieuw dus – en met zijn ervaring, zijn we NCD echt binnenste buiten aan het keren, aan het verjongen en naar deze tijd aan het brengen.”

 

Wie is NCD en wat is jullie missie?

Karlijn legt uit: “NCD is eigenlijk hét platform voor leiderschap en toezicht. Dus alle vragen die je hebt, alles wat je wilt weten over leiderschap en toezicht, daarvoor kan je bij NCD terecht. Wat we nastreven is dat we samen, door persoonlijke ontwikkeling en door middel van reflectie – iets wat JCI ook nastreeft – steeds beter worden. Onze pay-off is ook: ‘samen steeds beter’. We staan voor dat goed leiderschap een voedingsbodem is voor een betere wereld. We streven allemaal een betere wereld na, morgen moet het altijd een beetje beter zijn dan vandaag. Wat niet betekent dat vandaag niet goed is, maar je moet je er wel van bewust zijn. Zo’n vereniging is een prachtig vehikel om samen te komen, van elkaar te leren, elkaar te inspireren en vooral te reflecteren. Dat is eigenlijk wat NCD is.”

Paul vult aan: “Het bijzondere van NCD is dat het zowel een club voor directeuren is die echt in het dagelijks bestuur zitten, als toezichthouders. Wij geloven dat het juist gaat om de samenwerking tussen die twee en wat ons verbindt is leiderschap. Wij willen het leiderschap in Nederland verbeteren en empathischer maken. Je moet jezelf kunnen verplaatsen in een ander en in de maatschappij. Ook richten we ons op digitalisering, onze leden zijn gemiddeld 50, dus we hebben een dikke generatie-achterstand. De digitale wereld ontwikkelt zich snel, dus we vinden dat we daar een aansluiting bij moeten vinden. Daarnaast moet het transparanter en duurzamer. Eerlijk en open zijn over wat je doet, dat is heel belangrijk in deze tijd. Kijk naar voorbeelden als Auping. Zij zeggen: ‘We hebben een goed jaar gedraaid, mee geveerd, we hebben de NOW niet nodig, die betalen we terug.’ Voor je imago en je leiderschap is dat natuurlijk honderd keer beter, en er worden op dit moment gelukkig meer van dit soort prachtige lessen getoond.”

 

Waarom zijn we partners, wat is de synergie?

Karlijn vindt dat de flow tussen JCI en NCD, bijvoorbeeld op het moment dat je 40 wordt, een soort basis zou moeten zijn. “Omdat we gemeenschappelijke waarden hebben. Persoonlijke ontwikkeling, reflectie, het bij elkaar komen, het hebben van regionale clubjes, je netwerk uitbreiden, dat zijn dingen die we met elkaar delen. Die fundering is heel erg sterk.”

“Ik ben zelf én NCD- én JCI-lid geweest, actief naast elkaar. Op een bepaald punt was ik bijvoorbeeld met mijn bedrijf met een investeerder bezig en lagen mijn compagnon en ik niet op dezelfde lijn. Leeftijdsgenoten bij JCI waren op dat moment niet met dat soort zaken bezig, NCD vervulde die andere behoefte daarin voor mij. Op het moment dat je je antwoord niet bij JCI kunt vinden of wanneer je bijvoorbeeld op je 40ste moet stoppen, wil je naar iets toe wat nog niet de Rotary is. NCD vult mogelijk dat gat.”

“Wat misschien ook goed is om te vermelden, is dat het wat vrijblijvender is dan JCI. Rond je 40ste zit je vaak in de spits van je leven en zijn er – zowel zakelijk als privé – waarschijnlijk allerlei zaken waar je veel tijd aan kwijt bent. Wat je erin stopt, haal je er ook uit. Geen verplichtingen hebben geeft rust en NCD is mede daarom ook een logisch vervolg.”

 

Hoe vult JCI jullie aan?

Paul is van mening dat diverse teams altijd succesvoller zijn. “Hoe breder, hoe minder blinde vlekken en hoe effectiever. Ik maak me in dat opzicht zorgen over leeftijd. Nederland vindt zichzelf liberaal en ruimdenkend, daar staan we om bekend. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar als je kijkt naar de leeftijd van de gemiddelde toezichthouder in Nederland, dan is dat een van de hoogste gemiddelden van Europa. Helemaal niet zo inclusief dus. Karlijn doorbreekt bij deze al het hele old boys network verhaal, maar ik vind dat wij sowieso veel meer moeten kijken naar diversiteit in leeftijd. Daarom moeten we de interactie tussen JCI en NCD nog beter maken, we kunnen elkaar daarin namelijk versterken. We hebben altijd nieuwe en jonge mensen nodig, die frisse wind, bijvoorbeeld in onze sessies. Bij deze beloof ik je spontaan dat we daar zeker een sessie aan gaan wijden met elkaar!”

Karlijn vult aan: “We gaan nu met JCI ook instroom RvC’s (Kitchen Cabinets) creëren op bedrijven van bijvoorbeeld een JCI-lid of een bedrijf dat aangesloten is bij HOGIAF.”

Stel, je zou ambities hebben om bijvoorbeeld in een RvT te willen stappen, maar hebt daar niet specifiek een achtergrond in qua opleidingen. Hoe zou je dan toch gebruik kunnen maken van de partnership die er is tussen NCD en JCI?

Karlijn legt uit: “Wij bieden vanuit NCD Academy de leergang Governance Essentials aan waarbij je helemaal voorbereid wordt op je rol als toezichthouder. Leden van NCD ontvangen een groot financieel voordeel bij deelname (tussen de €600 en €850 korting afhankelijk van het type lidmaatschap.) JCI leden kunnen tegen gereduceerd tarief lid worden van NCD. Normaal gesproken bij een regulier lidmaatschap €395 per jaar en voor JCI leden is dit €195 per jaar.”

“Voor de deelname aan dit programma vindt er altijd een intakegesprek plaats. Dit gesprek is er om de verwachtingen te bespreken en om te bepalen welke groepssamenstelling ideaal is voor de leerwaarde. Meer daarover vertellen we je graag in een informatiebijeenkomst. Deze doen we maandelijks online en na de zomer weer live in Doorn.”