6143_09082018_Dolhuys_Haarlemse Cultuurnacht_Tess Janssen - JCI Nederland - JCI Kennemerland.jpg

Voor de tweede keer vond het Global Festival of Action for Sustainable Development in het World Conference Center in Bonn plaats. Hier zijn de Verenigde Naties momenteel met ongeveer 20 organisaties (UN Bonn) op de UN Campus vertegenwoordigd. Georganiseerd door de UN SDG Action Campaign van de VN en met de steun van het Duitse Federale Ministerie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en het Duitse Federale Ministerie van Buitenlandse Zaken, brengt het festival de wereldwijde gemeenschap bijeen om actie te ondernemen om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te verwezenlijken. 


Veelal jonge mensen vanuit verschillende achtergronden, overheden en semioverheden, Ngo’s en organisaties als JCI wisselen ervaringen uit, bouwen partnerschappen op om lokaal niveau impact te vergroten. Tijdens dit festival worden de nieuwste innovaties, hulpmiddelen en benaderingen voor SDG-implementatie gedeeld. En worden initiatieven in de spotlight gezet tijdens de UN SDG Award Ceremony. In verschillende categorieën, wordt aan lokale initiatieven van Marokko, Nigeria, België tot Libanon een podium gegeven.

World’s Largest Lesson

Er wordt wel eens gezegd: kinderen zijn de toekomst. Hoe bewust zijn kinderen van de mondiale vraagstukken en wat weten ze over de Global Goals? In een dagdeel werd je voorbereid op het geven van een workshop aan kinderen op basisschool. Zo ontzettend waardevol om te doen. Je maakt de kinderen bewust van wat bijvoorbeeld ongelijkheid inhoud door het ze zelf te laten ervaren. En op te laten schrijven wat voor actie zij kunnen nemen.

 “Dit festival is een enorm gave ervaring door de mix van inspiratie, actie en de ontmoetingen met changemakers wereldwijd. Ik vond het geweldig om te zien dat jongeren die vorige editie deelnamen en informatie kwamen halen nu enorm impactvolle acties hadden opgezet en met een award naar huis gingen. Wat op mij verder veel indruk heeft gemaakt is het faciliteren van een les uit de World’s Largest Lesson op een basisschool in Bonn. Het is enorm bijzonder hoe betrokken en hoeveel kennis de kinderen hebben”, aldus Bas Siers.

Workshop Take Action LAB

De “Take Action LAB – Succes Factors for Citizen Engagement” – workshop werd gefaciliteerd door Alumniportal Deutschland. Aluminiportal Deutschland versterkt het alumni netwerk van Duitsland. Het alumni netwerk is een internationaal netwerk van personen die in Duitsland hebben gestudeerd, gewerkt, onderzoek hebben gedaan, een trainee-programma hebben gevolgd of een taalcursus Duits hebben gevolgd bij een Duitse instantie. Aan dit netwerk zijn buitenlandse studenten en internationale studiebeurshouders, maar ook internationale bedrijven, instanties, universiteiten en stichtingen aangesloten.

Met behulp van een variatie aan expert inputs, best practice examples en werkgroepen werd tijdens de workshop geïnformeerd en uitgedaagd om na te denken hoe je burgers kunt motiveren en activeren om zich bij duurzame projecten aan te sluiten. De workshop bestond uit twee delen. In het eerste deel werden twee projecten gepresenteerd: “100 in One Day” en “Cycle without age”.

Vervolgens werden er per ronde tafel twee initiatieven gepresenteerd. De deelnemers kregen de mogelijkheid om vragen te stellen. Dit was echter wel onder een tijdsdruk om snel tot de essentie komen. In deel twee mochten we zelf aan de slag gaan onder begeleiding van de creatieve geesten van het Alumniportal Deutschland met de innovatieve methoden LEGO Serious Play, Journaling of Vision Mandela.

Met LEGO Serious Play werd duidelijk hoe je met lego blokken kunt visualiseren hoe jouw ideale collega zou zijn, waar jouw project voor staat en wat er nodig is om jouw project te realiseren. Je kunt bouwen wat je wilt en de betekenis aan geven die jij eraan wil geven.

De rode draad in de LAB was dat je spelenderwijs tot de juiste oplossing kan komen voor uitdagingen. Dit is niet iets nieuws; een game is immers het antwoord geweest voor een doorbraak in de medische wereld. Dus, waarom passen we het niet toe voor andere uitdagingen? Iedereen kan bijdragen aan de SDGs door het als een LAB te zien en te experimenteren met de tools, middelen en het netwerk die je tot je beschikking hebt.

"Verbreed je horizon & durf verder te kijken dan wat je ziet: als je open staat voor innovatie, gaat er een nieuwe wereld voor je open aan oplossingen die out of your box zijn", aldus Tzaddy Osinga

En nu?

Er ligt een unieke kans. Om namelijk de successen van projecten en activiteiten die binnen JCI Nederland georganiseerd worden te delen met gelijkgestemden. Hoe dan? Hoe gaaf zou het zijn om volgend jaar een project van dit jaar in te dienen voor een Award. En reserveer 6-8 maart 2019 alvast in je agenda!

Enkele UN SDG Award Winners ter inspiratie:

CREATIVE YOUTH INITIATIVE AGAINST CORRUPTION (CYIAC)

Award INNOVATOR: Nigeria: http://sdgactioncampaign.org/sdg-action-awards-2018-finalists/creative-youth-initiative-against-corruption-cyiac/


YOUTH POWER ACCOUNTABILITY ADVOCATES

Award INCLUDER: “Ghana”: http://sdgactioncampaign.org/sdg-action-awards-2018-finalists/youth-power-accountability-advocates/

UN SDG Action Campaign en JCI

Tijdens de vorige editie van het SDG Festival zijn we in gesprek geraakt met de UN SDG Action Campaign en hebben we de contacten geïntensiveerd. In aanloop naar het wereldcongres zijn zij betrokken geweest bij onze versie van het SDG festival. Na afloop van het wereldcongres is er een Memorandum of Understanding getekend tussen JCI en de UN SDG Action Campaign waarin we richting elkaar hebben uitgesproken dat we dezelfde doelen najagen en elkaar hierin zullen ondersteunen.