Fotograaf Tom Beltman - JCI Wereldcongres 02  2017 - woensdag - JCI Nederland.jpg

Al 26 jaar is Alkmaar Culinair Plaza (ACP) het goede doelen evenement georganiseerd door en voor de Alkmaarders. Meerdere horecaondernemers bedienen de bezoekers een weekend lang met culinaire hapjes en drankjes op het Waagplein in het centrum van Alkmaar, een prachtige locatie welke vele mooie momenten heeft gekend de afgelopen jaren. Een begrip in Alkmaar en omstreken.

Het organiserend comité, JCI Alkmaar, een club van jonge ondernemers, organiseert het Alkmaar Culinair Plaza om daarbij de opbrengsten te kunnen uitkeren aan goede doelen uit de regio. In het bestaan van dit evenement is er al ruim 1.000.000 euro uitgekeerd.

De Gemeente Alkmaar heeft het organiserend comité gevraagd na te denken over de toekomst van haar locatie, gezien de verlengde kaasmarkt en de overlastbeleving bij inwoners van de binnenstad. De opbouw van de diverse tenten en andere voorzieningen zijn niet te combineren met de Kaasmarkt en toeristenstroom op de vrijdagochtend. Tevens bleken mitigerende geluidsmaatregelen niet afdoende om de overlastbeleving te beperken. Dit was voor de organisatie HET moment om diverse opgedane ideeën en nieuwe concepten in de loop der jaren tot uitvoering te brengen op een nieuwe locatie. De organisatie wil het ACP naar een hoger niveau brengen. Men wilt dit bereiken door de historische gezelligheid van de afgelopen jaren combineren met meer focus op beleving, ‘high-end food’ in combinatie met de ideale mix van dans en entertainment.

Afgelopen periode zijn diverse locaties in en rondom de binnenstad uitvoerig onderzocht op potentie om dit Alkmaarse event te huisvesten. In samenwerking met de gemeente is er getoetst op punten als logistiek, beleving, impact op de omgeving en toegankelijkheid. Eén van de locaties kwam daarbij op alle punten goed uit; Cultuurpark De Hout is, net als het waagplein, ingericht op het dragen van events. Om deze prachtige locatie te respecteren hebben er flora en fauna onderzoeken plaatsgevonden en er zullen diverse maatregelen worden ondernomen om dit te waarborgen. Op het open veld, omringt door prachtig groen, met daartussen de muziektent zal het nieuwe decor zijn van de 27e editie van ACP. Een droomlocatie voor de organisatie van het  ACP, met de bosachtige omgeving zal er een prachtige sfeer worden gecreëerd op een volledig bevlonderde ondergrond waar de organisatie al haar ideeën in kwijt kant. Het Alkmaar Culinair Plaza ‘at the park’ is geboren.

Alkmaar Culinair Plaza zal dit jaar plaatsvinden in het weekend van 31 augustus tot 2 september en gaan zoals elke jaar de opbrengsten naar het goed doel.