JCI Help for Ukraine

De inwoners van Oekraïne leven op dit moment in een noodsituatie. Hun leven staat letterlijk op zijn kop. Veel personen zijn op de vlucht of zitten in angst opgesloten in schuilkelders. Vanuit JCI Nederland is het initiatief ontstaan om de benodigde middelen in te zamelen (denk hierbij aan medische hulpgoederen en hygiëne producten etc.) als hulp voor deze humanitaire ramp die meer dan 7 miljoen mensen raakt. Wij willen je graag informeren hoe jij als JCI lid, vrijwilliger of donateur kan helpen. Daarnaast geven we belangrijke instructies om ons ervan te verzekeren dat de ingezamelde goederen ook daadwerkelijk op de juiste plaats terechtkomen.

Stand donaties
0
Streefbedrag: € 25.000

Geactualiseerd:
04/06/2022 19:31

Resultaten inzameling

Tientallen inzamelingsacties 

Vijf centrale inzamelpunten

Zes vrachtwagens aangekomen in Roemenië/Polen en Oekraïne met meer dan honderdvijftig pallets aan hulpgoederen;

Minimaal drie vrachtwagens met 100 pallets nog gepland. 

Inzamellocaties
0

Donaties

Onderdeel van de hulp aan Oekraïne is een inzamelingsactie van geld. De geld-donaties gebruiken we om de goederen te transporteren naar de grensgebieden en/of voor het lokaal aanschaffen van hulpgoederen. Je kunt een donatie doen via Tikkie. Klik daarvoor hier om de link te volgen, klik hieronder op de button of scan de QR-code. Je wordt dan doorgeleid naar de vertrouwde omgeving van Tikkie waar je gelijk een bedrag kan kiezen en kan doneren en kan betalen met je eigen bank. Vervolgens kan je deze Tikkie ook delen met anderen!

Via onze socials houden we je op de hoogte van hoe we het ingezamelde geld inzetten. 

Doneer hier

Inzameling van goederen

JCI richtte zich op de inzameling van: 

  • Medische hulpgoederen 

  • Hygiëne producten 

  • Overige producten

Alle kleine beetjes helpen. In deze lijst zie je welke goederen we allemaal wilde inzamelen.

Lijst goederen

Inzamelen van goederen

De afgelopen weken hebben wij als JCI Nederland samen met (oud-)leden, senatoren en partners een crowdfunrdingspagina opgezet en zijn er ook diverse acties gestart om hulpgoederen in te zamelen. Hierbij hebben we de focus gehad op medische hulpgoederen, hygiëne producten en lang houdbare voedingsmiddelen. 

Sinds de start heeft JCI NL ingezet op het inzamelen, sorteren en klaarzetten van deze goederen op pallets, voordat deze op transport gaan. Dit helpt de ontvangers in de grensgebieden in het snel ontvangen en verdelen van de goederen. Zij kunnen zich dan focussen op andere belangrijke zaken. Ook voorkomen we hiermee dat goederen op een grote stapel belanden en nooit uitgedeeld worden. 

Doordat we constant contact houden met andere JCI Kamers en contactpersonen in Polen, Slowakije, Roemenië, Moldavië en Oekraine weten we zeker dat de goederen op de juiste plaats terechtkomen. 

Resultaten

Even wat zaken die we met elkaar hebben bereikt: 

 

  • Tientallen inzamelingsacties in bijna alle provincies van Nederland;

  • Negen grote goederendonaties van hulpgoederen voor diverse bedrijven uit ons netwerk;

  • Vijf centrale inleverlocaties in Nederland waar vrijwilligers duizenden gedoneerde producten hebben gesorteerd en verzendklaar hebben gemaakt;

  • Zes volle transporten, met meer dan 150 pallets zijn inmiddels aangekomen in Roemenië/Polen en vanuit daar weer verder getransporteerd naar Oekraïne;

  • Minimaal twee transporten staan nog gepland om volgende week te vertrekken vanuit Biddinghuizen en Apeldoorn.   

Internationale netwerk

Onze kracht is dat wij, met ons internationale netwerk, snel geschakeld hebben. Hierdoor hebben wij in een korte tijd in de behoefte aan noodhulp kunnen voorzien. Wij zijn echter als vereniging niet ingericht op het leveren van structurele ontwikkelingshulp. Daar zijn de gevestigde NGO’s zoals vluchtelingenwerk en het Rode Kruis gewoonweg beter in. Met die reden is besloten om op dit moment geen hulpgoederen meer in te zamelen via de centrale hubs.

Afgelopen 20 maart was de laatste inzamelingsactie. 

Wij gaan ons komende weken richten op het verwerken van alle binnengekomen donaties en deze verzendklaar maken. Hebben jullie als Kamer nog een inzamelingsactie lopen of gepland staan? ? Stem dit dan goed af met Team Logistiek om er zeker van te zijn dat de goederen nog verwerkt kunnen worden.

Wat kun je nog meer doen?

Dat we gestopt zijn met de grootschalige inzamelingsacties via de centrale hubs wil niet zeggen dat we volledig stoppen. Want de oorlog is nog niet voorbij. 

Als eerste willen wij de huidige actie tot een goed einde brengen. Dit houdt in dat we de komende tijd doorgaan met de ingezamelde goederen en donaties op de juiste plek brengen. Tegelijkertijd gaan we binnen het JCI Netwerk in gesprek over de volgende fase. Dit kan bijvoorbeeld gaan om hulp bij de opvang van vluchtelingen hier in Nederland, of hulp voor de JCI organisaties in Oekraïne, Roemenië, Moldavië, Polen en/of Slowakije bij de opvang. 

Daarom kun jij nog steeds je steentje bijdragen:

  • Start een crowd-fundingsactie of lokaal initiatief om geld in te zamelen voor dit doel. Wij zullen het ingezamelde geld inzetten voor de aanschaf van lokale hulpgoederen & het steunen van lokale initiatieven;

  • Neem contact op met een van de kernteamleden als je ideeën hebt over structurele hulp die we kunnen bieden in de volgende fase.

Contactpersonen

Algemeen | Kim Scholten |  06-20339368

Fundraising | Ivona Bojic | 06-29459391

Communicatie | Niels Glerum | 06-42413769

Logistiek | Stefanie van der Sman | 06-46434271

Crypto | Yanick Dols | 06-52783989