6143_09082018_Dolhuys_Haarlemse Cultuurnacht_Tess Janssen - JCI Nederland - JCI Kennemerland.jpg

JCI Nederland reist elk jaar met een kleine delegatie naar de Asian Pacific Area Conference (ASPAC). De ASPAC is net als onze Europese Conferentie een van de vier area conferences die door JCI worden georganiseerd. Dit jaar vond het congres plaats in Kagoshima, Japan. Een bijzondere beleving in het JCI-land bij uitstek. De Nederlandse delegatie werd dit jaar vertegenwoordig door Renée van der Zwan, Marion de Groot, Vincent van den Ende en Jan en Petra van Nieuwamerongen.

Vanaf het eerste moment in Japan is het duidelijk, dat er tijdens de ASPAC, niets aan het toeval wordt overgelaten. Na een reis van dertien uur komen Renée en ondergetekende aan in Osaka, waar we worden opgewacht door een vriendelijke Belg die in Gent Japans heeft gestudeerd. We zijn uitgenodigd om te overnachten bij een boeddhistische tempel van een lid van JCI Osaka. Als gast ontbijten we mee met het gezin (ja, vis, gember, rijst én met stokjes) en worden we rondgeleid door de tempel en in de stad.

Nadat we Marion hebben opgehaald van het vliegveld, gaan we met de shinkansen (bullet train) naar Hiroshima, waar we wederom vriendelijk worden ontvangen door een JCI Lid. In Hiroshima bezoeken we het Peace Memorial park waar we worden geconfronteerd met de gevolgen van de Atoombom. 

Vervolgens reizen we door naar Kagoshima, de  stad waar het congres plaats vind. Kagoshima is een stad van bijna een miljoen mensen en ligt in de schaduw van een actieve vulkaan aan de andere kant van de baai. Bij aankomst blijkt al snel dat Kagoshima de komende dagen volledig in de ban is van de ASPAC. De hele stad hangt vol met vlaggen van JCI, en trots wordt het thema aangekondigd: Chesto! 'Moving forward boldly'.

Het congres duurt vier dagen en is het grootste JCI congres, met in totaal meer dan 8.000 deelnemers (ter illustratie, het wereldcongres heeft meestal tussen de 3.500 en 5.000 bezoekers). JCI is in Azië en met name Japan erg groot. In Japan is het een eer en enorm goed voor je carrière om je aan te sluiten bij JCI. Als JCI-lid openen er deuren die anders gesloten zouden blijven. 

De general assembly (de vergadering met alle voorzitters)  verloopt in Azië zeer gestructureerd en eindigt op de laatste dag zelfs een half uur voor het geplande einde. Na vier dagen op het congres weten we meer over de belangrijkste projecten in Azië, de evaluaties van de Regional Vice-Presidents en is de kandidaat wereldvoorzitter voor 2019 bekend.

Naast bekende JCI trainingen zijn er ook workshops over de internationale JCI Strategy Update (2019-2023) en een bijeenkomst over de World Clean Up Day. Dit zijn onderdelen, waarbij het zeer makkelijk is om in contact te komen met JCI-ers uit verschillende landen en kennis en ervaring met elkaar uit te wisselen,

Bij de workshop van de World Clean Up Day zit ik met diverse Kamervoorzitters aan tafel. Iemand verteld dat zij helemaal geen toegang hebben tot waste-mananagement-systemen. Met verbazing luisteren ze dan ook naar mijn verhaal als ik vertel dat we in Nederland statiegeld hebben om de recycling van plastic flessen te stimuleren en dat we collectief glas en plastic scheiden in centrale containers. Zij hebben mij geïnspireerd, want het is boeiend te zien welke ambities landen als Thailand en de Filipijnen hebben en welke impact ze al hebben gerealiseerd.

 

De ASPAC blijkt bij uitstek een event om te bouwen aan het internationale netwerk. De Aziaten zijn zeer toegankelijk, en de Europeanen zijn met een relatief kleine groep, waardoor je makkelijk met elkaar in contact komt. De organisatie weet indrukwekkende optredens en zorgt voor een spectaculaire opening en afsluiting. Ook de Japan Night is een grote show, inclusief Hello Kitty DJ, verklede samoerais en de hele cast van Dragon Ball Z. 

Kortom, Japan is een geniaal land om te bezoeken (maar dat mag je uit de foto's concluderen) en de ASPAC is zeker een aanrader om te bezoeken als je geïnteresseerd bent in de internationale kant van JCI.

 geschreven door: Vincent van den Ende