World Cleanup Day – Rhine Cleanup
World Cleanup Day – Rhine Cleanup
Kamer: JCI Arnhem
Datum: 2018-09-15
Doelstelling: Impact project
Doelgroep: JCI-leden, Young professionals (potentials), Ouderen, Werkzoekenden, Jongeren & Kinderen, Asielzoekers / Statushouders, Anders: - Het project was open voor iedereen!
Omvang: Lokale Kamer-activiteit
Projectomschrijving
Op 15 september 2018 heeft Marieke Kool namens JCI Arnhem een bewustwording en opruimactie georganiseerd tijdens World Cleanup Day, de grootste vrijwilligersactie ooit! Samen met 17 miljoen mensen uit 158 landen hebben vele vrijwilligers zich in het zweet gewerkt om onze wereld een stuk schoner te maken en mensen bewust te maken dat ons huidige consumptiepatroon niet houdbaar is. Aangezien JCI een officiële partner is van de Let’s Do It! Foundation, de organisator van World Cleanup Day waren er door het hele land acties van JCI Kamers. Dit soort initiatieven zijn enorm belangrijk voor JCI, omdat het positieve verandering in de maatschappij teweeg brengt en het de Kamer in staat stelt om het eigen netwerk te verbinden rond een maatschappelijk thema van belang. In Arnhem hebben gekozen om de strandjes langs de Rijn op te gaan ruimen omdat we daar echt duurzame impact konden maken. Per jaar stroomt namelijk 1 miljoen kilo vuil de Noordzee in vanuit onze rivieren! Vanwege het naderende stijgende water in de rivier wordt al het vuil dat in de zomer is blijven liggen op de strandjes (blikken bier, flesjes, sigarettenpeuken) meegenomen door het water richting de zee. Deze 15 september begon de dag met een kopje koffie of thee en wat lekkers, de beleidsadviseur op het gebied van afval van de Gemeente Arnhem gaf een sterke presentatie over het huidige afvalbeleid van de Gemeente Arnhem en de toekomstplannen, waarop veel vragen uit het publiek kwamen. Mooie dialogen ontstonden hierdoor wat de bewustwording verder ten goede kwam. Vervolgens ging het kinderwijkteam aan de slag om te laten zien wat je met plastic afval kan maken door het weer te beschouwen als een grondstof. Met de plastic extruder, waarbij plastic (van ingezameld zwerfafval!) werd versnipperd en vervolgens verhit en gesmolten, werden vervolgens met diverse vormen nieuwe producten gemaakt. Voordat we onze opruimactie begonnen nam Marieke Kool het woord om alle deelnemers mee te nemen in het ontstaan van World Cleanup Day, hoe het de grootste vrijwilligersactie ooit is geworden en om de laatste aanwijzingen te geven voor opruimactie. Daarna hebben we iedereen voorzien van handschoenen, een zak en een prikker om 2,5 uur heel hard te werken. Het was bijzonder en schokkende tegelijk om te zien wat er uit de bosjes en van de strandjes kwam. Van vier meter lange oude banners, tot aan een wasmachine, maar natuurlijk vooral ‘stukken plastic’, blikjes en peuken. De ‘oogst’ van de dag werd bij een grote container die de gemeente voor ons had neergezet verzameld en de aanwezige fotografen zagen hun kans schoon een mooi plaatje te schieten. Het afval werd gewogen en…. Er is met ruim 40 deelnemers meer dan 1000 kg zwerfafval uit het milieu gehaald! Met een gevoel van trots, saamhorigheid en hernieuwde energie hebben we met elkaar geproost op de goede afloop!
"Per jaar stroomt namelijk 1 miljoen kilo vuil de Noordzee in vanuit onze rivieren!"
Impact
In 2.5 uur tijd hebben 40 vrijwilligers meer dan 1000 kg afval uit het milieu gehaald, van de strandjes langs de Rijn en de groene strook daarachter (Meinerswijk). Daarnaast is er veel bewustwording gecreëerd over de aard van dit probleem door de presentatie van de Gemeente Arnhem. Met de actie van het kinderwijkteam kregen we tegelijkertijd ook een mooi doorkijkje richting één oplossing; dat we afval ook kunnen beschouwen als een grondstof.
Foto impressie
Resultaat
- Ruim 40 deelnemers die vrijwillig zwerfafval zijn gaan opruimen
- Meer dan 1000 kg zwerfafval uit het milieu gehaald
- Hele fijne samenwerking met onze sponsoren en partners
- Veel bewustwording gecreëerd over het zwerfafval probleem en mogelijke oplossingen verkend.
Partnerships
Zonder de hulp van onze partners hadden we deze actie niet zo goed kunnen volbrengen. De Gemeente Arnhem heeft ons geweldig gesteund met kennis en materialen. Ook het Kinderwijkteam heeft hun kennis, materialen en expertise op prachtige wijze ter beschikking gesteld. Livit orthopedie en Carpe Vita hebben ons enorm geholpen met een financiele ondersteuning. KondorWessels Projecten heeft de locatie beschikbaar gesteld voor ons symposium en nog wat lekkers verzorgd. Permiso heeft ons geholpen in de vergunningsaanvraag en Retulp heeft een fijne goodiebag met duurzame bidon beschikbaar gesteld voor de deelnemers. Mesh Estudio heeft ons geholpen met de nodige marketingmaterialen voor deze actie.
In de media
Georganiseerd door:
We zijn een enthousiaste groep jonge ondernemende mensen die met beide benen in de maatschappij staan. We motiveren, prikkelen en enthousiasmeren elkaar om onszelf en onze omgeving beter te maken. Samen organiseren we met veel plezier, verrassende projecten met een positieve impact voor Arnhem. Wij zijn onderdeel van het wereldwijde netwerk van Junior Chamber International en één van de lokale verenigingen, die wij Kamers noemen, van JCI Nederland.